Stale nierdzewne, użycie i właściwości

Trudno nie spostrzec, iż stale nierdzewne mają już od jakiegoś czasu główną pozycję, jako surowiec do wytwarzania urządzeń w przemyśle dekoracyjnym i spożywczym. Półprodukt ten, chociaż drogi w połączeniu ze stalą konstrukcyjną przeważa, a to na skutek wytrzymałości na korozję. Stale owe cały czas zachowują satynową lub wypolerowaną powierzchnię niezależnie od warunków atmosferycznych, kontaktu z wysoko żrącymi produktami spożywczymi.

śruby

Autor: Lanà
Źródło: http://www.flickr.com
Design nie jest oczywiście pojedynczą wartością, najważniejsza to brak zanieczyszczeń, które zdołałyby przedostać się do przetwarzanego pożywienia, zanieczyścić go albo odmienić jego właściwości, smak czy barwę. Wytwórcy win wiedzą, iż moszcz nie powinien mieć kontaktu z stalą, gdyż żelazo przejdzie do soku a później może doprowadzić do jego popsucia. Analogicznie dzieje się z innymi wyrobami spożywczymi, kapusta kwaszona, soki, mięsa, pulpy jarzynowe oraz przetwory nabiałowe, dlatego w dobrych maszynach powinny być wykorzystywane tylko śruby nierdzewne – czytaj więcej. Cechy przeciwrdzewne są w owych stalach stałe wziąwszy pod uwagę obróbkę termiczną, zatem gotowanie, smażenie albo zamrażanie.

Jeżeli fascynuje Cię omawiane zagadnienie, nowa treść (https://www.arapneumatik.pl/k-12-przepustnice-klapowe-klapy-armatury-przemyslowej) prezentuje szczegółowo intrygujące problemy, które będą bardzo absorbujące.

W związku z tym nie potrzebują już warstw ochronnych. Również są na dłuższą metę tańsze w użytkowaniu.

śruby

Autor: http://www.sxc.hu
Źródło: http://www.sxc.hu
Dzieje się tak, gdyż chrom zawarty w stali tworzy ochronną powłokę tlenku na nawierzchni. Tlenki tworzą się, gdy tylko jest dojście do tlenu.

Jeśli zaciekawiła Cię tego typu tematyka, bez wahania przeczytaj również to użyteczne opracowanie, ponieważ znajdziesz tam bardzo wartościowe informacje.

Najciekawsze jest to, że jeśli zlikwidujemy powłokę tlenku na przykład w trakcie mycia lub szorowania to taka powłoką mając kontakt z wszędobylskim tlenem zaraz się odnowi. Innymi słowy można stwierdzić, iż sama się regeneruje. Gorzej jest w czasie obróbki ściernej albo krojenia. Zachodzi wtedy niebezpieczeństwo przedostania się na przykład siarki z półproduktów ściernych na powierzchnię stali i to może powodować korozję. Istotne jest zatem użytkowanie jedynie narzędzi ściernych czy spawalniczych przystosowanych do odróbki metalu INOX.

Stale nierdzewne są nieco trudniejsze w obróbce aniżeli stale konstrukcyjne. W dużej części przypadków wiercenie, krajanie i obróbka nawierzchni przysparza więcej kłopotów, jednakże o tym napiszę kolejnym razem.

Tagged with:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


*