
Chłodnictwo w praktyce


Początek chłodnictwa sięga już pradawnych czasów, gdy do ochładzania używany był lód i śnieg. Uważa się, iż już w starożytności Azjaci byli w stanie ochładzać napoje za pomocą lodu naturalnie powstającego w górach. W dwudziestym pierwszym wieku technologia jest już z jasnych względów o dużo bardziej zaawansowana – spotykane jest chociażby schłodzenie przedmiotów do temperatury niemalże doskonale bliskiej zeru Kelvina – ma to nieocenione przeznaczenie w fizyce. Wyjątkowo niskie temperatury są bardzo ważne także w lotnictwie , jak również przy skraplaniu gazów.
Ma to wyraźne znaczenie też przy bardzo zwykłych czynnościach – chociażby wysokiej jakości lody są wytwarzane za pomocą technologii stosujących skroplony azot. Automatyka (czytaj w serwisie) chłodnicza posiada bardzo mnóstwo zastosowań, i wymienione bynajmniej nie wyczerpują tematu – ma nieocenione znaczenie w życiu każdego człowieka, chociażby w transportowaniu żywności i klimatyzacji. Zagadkowo brzmiąca liofilizacja, występująca czasem na etykietach produktów spożywczych, to nic innego jak znacznie skuteczna metoda suszenia pokarmów w niewysokich temperaturach, która umożliwia na zachowanie mnóstwa witamin i wartości odżywczych , jak również oryginalnego smaku. O temacie rozpisano się również (zobacz serwis) na tej stronie.
Automatyka chłodnicza to przeważnie najróżniejsze sposoby odprowadzania ciepła, jakie da się zyskać za pomocą licznych zjawisk znanych z fizyki. Do bardzo często wykorzystywanego procesu zalicza się dla przykładu desorpcja, czyli pobieranie ciepła. Można to otrzymać przykładowo przez uwalnianie danego gazu poprzez ciecz, ale jest wiele innych metod. Desorpcja ma znacznie najróżniejsze zastosowanie – od niewielkich urządzeń, takich jak pompy ciepła, jak i te zaprojektowane do profesjonalnego użytku.